13 lutego, 2016 admin

DLACZEGO BURAK MUSI ZAGOŚCIĆ W TWOJEJ DIECIE

Cześć

mimo, iż wydaje mi się, że do buraków (pod każdą postacią) i ich prozdrowotnych właściwości przekonałem już wszystkich znanych mi biegaczy, to nadeszła pora, aby to wszystko zebrać w jedną całość. Napiszę też, odpowiadając już z góry na pytanie, czy to normalne, że po wypiciu soku lub zjedzeniu surówki sika się na czerwono… Od razu mi się przypomina przyjaciel, którego prowadziłem w maratonie. Odszedł właśnie za potrzeba – wraca z nietęgą miną (nadmienię, że dzień wcześniej skończył brać antybiotyk…), pytam go co się stało, a ten, że chyba trzeba zakończyć te zmagania, bo sikałem krwią… cisza straszna. Na szczęście przypomniało mi się, że to może być zasługa buraków :)

Dlaczego burak musi zagościć w twojej diecie

Zdrowotne walory buraków

Co zawierają buraki

  • Witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C
  • Pierwiastki: żelazo, potas (tylko 2 buraki to az 528mg potasu !), magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, oraz bardzo rzadkie pierwiastki jak rubid i cez
  • Ponadto zawierają cukry, białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, mnóstwo kwasu foliowego, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy, antocyjany.
  • Są niskokaloryczne 100g zawiera tylko 38 kcal.
  • Błonnik

Buraki a rekonwalescencja – legalny doping sportowy na brak energii

Po wypiciu dwóch szklanek soku z buraka czuje się porządny zastrzyk energii. Dzięki cukrom buraki są słodkie i mają nieco kalorii. Ale nie są to cukry rafinowane szybko uwalniane do krwi (w przeciwieństwie do czekolady). Właśnie chyba dzięki temu idealne dla nas biegaczy :). Burak spowalnia wchłanianie się tlenu (dzięki azotanom tam zawartym), a co za tym idzie – wolniej się męczymy (to chyba cenne :) – biec dłużej i mniej się męczyć). Ponadto, pomaga usuwać szybciej zakwasy (gdy dzień wcześniej się przetrenowaliśmy, albo dopiero zaczynamy trenować), przyczynia się do odżywiania fizjologicznego organizmu oraz budowy mięśni i poprawy kondycji. – W jutrzejszym wpisie także o burakach podzielę się z wami najlepszymi pomysłami na soki i coś extra!!

Buraki oczyszczają organizm (naturalny detoks)

Nie czarujmy się, możemy się zdrowo odzywiać, a i tak śmieci w naszych organizmach jest cała masa, więc burak znów przyjdzie nam tu z pomocą.
Burak przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu gdyż wspomaga pracę wątroby, jelit i nerek. Oczyszcza również krew, obniża ciśnienie krwi, usuwa kwas moczowy z organizmu. Spożywanie buraka zapewnia efektywną detoksykację organizmu – to jedno z najlepszych pod tym względem warzyw. Korzenie buraka zawierają znaczne ilości pektyny, co wspomaga wydalanie z organizmu metali ciężkich, mikroorganizmów niebezpiecznych dla układu trawiennego i nadmiaru cholesterolu. W jaki sposób oczyszcza nasz organizm?

  • przez eliminację mocznika z organizmu,
  • usuwa szkodliwe drobnoustroje – blokuje ich zdolność przylepiania się do tkanek,
  • za sprawą substancji pektynowych ułatwia trawienie,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • przeciwdziała miażdżycy,
  • hamuje procesy gnilne w jelitach.

Buraki a depresja, nerwica, bezsenność, koncentracja i pamięć

W burakach występuje betaina – ta sama substancja, którą stosuje się w niektórych formach leczenia depresji. Zawierają one także tryptofan, który niejako „relaksuje umysł” i daje poczucie zadowolenia ( poczucie szczęścia – podobnie jak czekolada gorzka). Kwas foliowy działa kojąco i uspokajająco, więc pomaga w zasypianiu osobom mającym problemy ze snem. Ponadto buraki poprawiają ogólne samopoczucie, wzmagają koncentrację, refleks, pamięć, zmniejszają napięcie nerwowe, leczą stres, depresję, apatię, różnego rodzaju nerwice, zaburzenia snu. Dzieje się tak z uwagi na zawarty w burakach lit i magnez. Lit nasila działanie magnezu i tryptofanu, w wyniku czego wytwarza się serotonina.

Buraki a nowotwory i chemioterapia

Buraki zajmują pierwsze miejsce w walce z rakiem. Czerwono-fioletową barwę nadają im betacyjany. Związki te pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Pomocne są w leczeniu warzywa, które posiadają zdolność hamowania lub cofania rozwoju komórek rakowych. Badania naukowców udowodniły, że burak jest najskuteczniejszym warzywem w walce z rakiem. Zawdzięcza to zawartości silnych antocyjanów, przeciwutleniaczy, czerwonych pigmentów, których buraki zawierają największe ilości. Zwalczają one wolne rodniki, które uszkadzają DNA i potęgują rozwój raka. Wspomagają organizm po chemioterapii, w niedokrwistości, anemii, białaczce, przeciwdziałają wielu innym nowotworom.W przypadku pacjentów po chemioterapii morfologia krwi uległa znaczącej poprawie po zastosowaniu kuracji buraczanej. Obiecujące są też doświadczenia w początkowym stadium nowotworu układu limfatycznego.

Buraki a wysokie ciśnienie krwi ( nadciśnienie )

Dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu burak jest bardzo pożyteczny w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, skutecznie obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega chorobom serca.

Buraki a anemia (niedokrwistość)

Nie będę czarował, ale gdy wszescy dookoła mnie straszą, że nie jedząc mięsa i ryb popadnę w anemie. Więc kilka lat temu sprawy wziąłem w swoje ręce. Może same soki pijałem tylko okresami, bo gotowe były drogie, a jeszcze nie byłem gotowy, aby sam je robić, jak ma to miejsce w chwili obecnej, ale włączyłem je do stałej codziennej diety.
Badania kliniczne dowiodły, że ze źródeł roślinnych organizm najlepiej potrafi pozyskać żelazo właśnie z buraków.
Burak wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek. Jest wiele świadectw osób, które pokonały niedokrwistość pijąc codziennie świeżo wyciśnięty sok z buraka.

Buraki na wątrobę i na kaca

Z uwagi na działanie oczyszczające buraki świetnie wspomagają pracę wątroby, a dzięki właściwościom zasadotwórczym wspaniale znoszą kaca (!!). Betamina reguluje pracę wątroby i przewodów żółciowych, a także woreczka żółciowego – jest to zatem znakomite lekarstwo dla wszystkich chorych na wątrobę czy woreczek żółciowy. Burak dzięki swoim właściwościom „spalającym tłuszcz” i chroniącym wątrobę, polecany jest także w przypadku gdy wątroba niedomaga z powodu tzw. problemu alkoholowego.

Buraki a wrzody żołądka, hemoroidy i zespół jelita drażliwego

Obserwuje się niesamowite właściwości gojące soku z buraka na owrzodzenie w obrębie przewodu pokarmowego. Burak wykazuje dobroczynny wpływ w przypadkach zapalenia żołądka, wrzodów żołądka oraz hemoroidów, o których oczywiście nikt nie mówi, a jakże wielu z nimi ma problemy. Wspaniale zwalcza zgagę i zaparcia (zwróćcie uwagę, na to jak przez zawodami wolno idzie kolejka przez wc). Regularne spożywanie buraków w sposób zauważalny reguluje pracę przewodu pokarmowego. Polecane również w chorobach jelita.

Burak czerwony (ćwikłowy) a odkwaszanie organizmu

Buraki mają silne działanie zasadotwórcze

Dlatego zalecane są wszystkim lubującym się w potrawach zakwaszających, czyli w daniach: mięsnych, ciastach, pieczywie i słodyczach. Kwaśne środowisko to świetne warunki dla rozwoju raka i innych poważnych chorób. Zbyt kwaśny odczyn osłabia również układ kostny – powstaje osteoporoza. Sok z buraka najlepiej pić rozcieńczony ciepłą wodą, gdyż jego silne właściwości alkalizujące (zasadotwórcze) mogą powodować nudności. Klasyczny czerwony barszcz jest doskonałym remedium na problemy takie jak: zgaga (także zgaga ciążowa), pieczenie w dołku czy nadkwasota żołądka.

Buraki na odchudzanie

Nie będę pisał, że dzięki burakom ważę tylko 57 kilo, ale kto to wie :)

Burak czerwony ma odchudzające działanie, gdyż:

  • ma wysoką zawartość błonnika, który nie ma sobie równych dla wszystkich zmagających się z nadwagą (daje uczucie sytości),
  • przyśpiesza przemianę materii,
  • hamuje apetyt na słodycze.

Buraki na potencję – naturalna viagra

Tak jak pisałem kilka dni temu – biegacze nie mają problemów z potencją, ale nie tylko biegacze czytają mojego bloga :)
Już w starożytności Rzymianie używali buraki jako afrodyzjaki. I nie jest to żadna legenda, ale fakty stwierdzone naukowo. A wszystko to za sprawą boru, który bezpośrednio wpływa na produkcję hormonów odpowiedzialnych za popęd seksualny i libido.

Buraki na demencje (choroba alzheimera)

A wszystko to za sprawą dobroczynnego działania buraków na krew. Wraz ze wzrostem wieku, zwiększa się ilość obszarów w mózgu, które są niedostatecznie ukrwione, a to z kolei wpływa na rozwój demencji i zaburza funkcje poznawcze. Naukowcy wykazali, ze buraki mogą zwiększyć przepływ krwi w mózgu dzięki wysokiej zawartości azotanów w tym warzywie. Azotany rozszerzają naczynia krwionośne i poprawiają przepływ tlenu i krwi przez tkanki. Wysoko azotanowa dieta wzmaga przepływ tlenu do istoty białej płatów czołowych, dokładnie tam, gdzie demencja się zaczyna.

Burak na niepłodność i w ciąży

Buraki są bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego, a ten uczestniczy w kluczowych procesach jeśli chodzi o prawidłowy rozwój płodu. Dla osób starających się o potomstwo warto wprowadzić buraki do diety już 90 dni przed planowanym poczęciem: ze względu na wspomniany kwas foliowy, ale też fakt, że burak wymiata wolne rodniki, które to z kolei uszkadzają DNA ( ogromnie ważne dla zdrowej ciąży), ze względu też na ogólną detoksykację organizmu, a co być może najistotniejsze w leczeniu niepłodności to fakt, że burak może zwiększyć poziom hormonów płciowych odpowiedzialnych za jajeczkowanie (owulacja). Ze względu na to, ze burak poprawia krążenie krwi – w tym także macicy – bardzo wskazane jest jego spożywanie w fazie lutealnej. Buraki są niskokaloryczne – 100g zawiera tylko 38 kcal i w 30% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Ponadto cynk, mangan i miedź wspomagają wzrost, rozwój i rozmnażanie, pozytywnie wpływają na funkcjonowanie gruczołów płciowych. Dlatego też buraki skutecznie wspomagają leczenie niepłodności.

Buraki a laktacja

Liście buraka ćwikłowego lekko zbić tłuczkiem do mięsa obłożyć nimi obolałe piersi. Owinąć lekko bandażem i trzymać godzinę. Taki okład łagodzi stany zapalne sutków.

Buraki a grzybica stóp

Surowego buraka zetrzeć na tarce i nałożyć na stopy, zawinąć w torebkę foliową i ręcznik. Trzymać 2 godziny. Kuracja powinna trwać minimum 2 tygodnie.

Burak czerwony – pozostałe właściwości lecznicze

  • ma działanie przeciwkaszlowe, silnie grzybobójcze, łagodzi ból gardła (angina), wzmacnia odporność przy grypie, pomaga zwalczyć objawy przeziębienia i grypy,
  • wspomaga gojenie się owrzodzeń,
  • burak ćwikłowy przyspiesza rozkład kwasu żołądkowego, czym przyczynia się do poprawy trawienia wstępnego białek i wchłaniania aminokwasów,
  • lekkie działanie moczopędne redukuje ciśnienie krwi,
  • przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu,
  • burak ćwikłowy łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy,
  • opóźnia przedwczesny proces starzenia,
  • zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych,
  • wzmacnia system immunologiczny,
  • leczy choroby wątroby, nerek,
  • reguluje cholesterol,
  • zapobiega drętwieniu kończyn,
  • zapobiega osteoporozie,
  • zapobiegają bólom kręgosłupa i zapaleniu korzonków,
  • buraki regulują zaburzenia cyklu miesiączkowego,
  • zapobiegają upławom, zapaleniu szyjki macicy,
  • leczą skazę moczanową,
  • chronią organizm przed zmęczeniem,
  • poprawiają kondycję włosów i paznokci,
  • zalecany kobietom w okresie menopauzy, kobietom w ciąży, młodzieży, dzieciom oraz niemowlętom.

PAMIĘTAJ!

– Nie zaleca się buraków chorym na cukrzycę! – zawierają one dużo cukru i może dojść do gwałtownego podniesienia poziomu cukru we krwi

– Osoby z niskim ciśnieniem mogą pić soki z buraków jedynie wieczorem przed snem. W innym przypadku obniżenie ciśnienia może u niskociśnieniowców doprowadzić do nadmiernej senności.

– Również osoby cierpiące na reumatyzm lub kamicę nerkową, ze względu na dużą zawartość szczawianów, zaostrzających te choroby powinni unikać ich spożywania lub przyprawiać buraki sporą ilością liści laurowych. Szczawiany znajduja się głównie w lisciach.

– Im mniejszy burak tym lepszy, bardziej soczysty – najsmaczniejsze są buraki o średnicy nie większej niż 8 cm.

– Kupując buraki zwróć także uwagę, aby nie były zbyt wysuszone.

– Botwina jest mniej kaloryczna od buraków, jednak i same buraki zawierają zaledwie 45 kcal w 1 sztuce średniego warzywa.

– Jeśli chcemy w pełni wykorzystać właściwości buraka, lepiej go nie gotować. Jeśli konieczne jest ich ugotowanie, najlepiej gotować je ze skórką. Wyjątek stanowi gotowanie barszczu.

A już jutro dalsza część weekendu z burakiem – czyli zbiór najlepszych przepisów :)

A jeśli dotarliście aż do tego momentu to wielkie, wielkie dzięki :) Mam nadzieję, że Was przekonałe do tego, że warto to genialne warzywo włączyć do codziennej diety.

Jeśli uznasz, że mój wpis jest wartościowy, napisz komentarz, zostaw like, udostepnij innym :)

Do jutra

Pan Jagoda

ZAPRASZAM DO KONTAKTU