Witajcie,
jestem na krótkim zwolnieniu, gdyż dopadł mnie jakiś wirus, ale dzięki temu mam czas podzielić się z Wami genialnym przepisem.
Z racji, iż ciężko w sklepach kupić dobry i przede wszystkim zdrowy chleb, aby nie był on tylko stertę ulepszaczy, barwników, konserwantów i innych takich… ale za to za 99 groszy, postanowiłem samemu coś zrobić. Mimo iż na pszenicę, gluten się już odczuliłem to po bardzo głębokiej analizie stwierdziłem, że jeśli mogę ograniczyć spożywanie białej mąki to to zrobię.
Każdy z nas biegaczy szuka czegoś, dzięki czemu stanie się szybszy, lepszy itp. Dla mnie motywacją do odstawienia, a na pewno do ograniczenia pszenicy jest najlepszy tenisista świata Novak Djokovic, który dopiero po odstawieniu glutenu zanotował niesamowity skok w swoim rozwoju.
Może mistrzem świata nie zostanę, ale jeśli choć trochę mam się dzięki temu poczuć lepiej to chociaż przetestuję. Oczywiście trzeba trochę wysiłku, bo taki chlebek trzeba samemu przygotować, kosztuje więcej niż taki pulchny i pachnący z marketu, który jednak po 1 dniu wygląda jak antyreklama jedzenia, ale czego my biegacze nie zrobimy dla polepszenia swego zdrowia?
Składniki:
- 250 gr mąki owsianej
- 100 gr cukru, który spokojnie mozna zastąpić miodem
- trzy łyżki proszku do pieczenia
- 80 ml oliwy
- cztery dojrzałe banany (wybieram takie, które są już w zasadzie czarne i nikt ich nie chce kupic, przez co są tańsze, a i mają więcej wartości odżywczych)
- szczypta cynamonu (ja daję go dużo więcej)
- szczypta gałki muszkatołowej
- trochę soli i pieprzu
- 4 kostki gorzkiej czekolady (??)
- oraz wszystko to co lubimy mieć w chlebie, ja dodałem rodzynki, siemię lniane, zmielone orzechy, ziarna słonecznika i dyni
- oraz mój tajemny składnik, czyli inulina!! ale więcej nt jej genialnych właściwości w innym poście
A teraz sam przepis:
- Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy proszek do pieczenia, odmierzony cukier oraz przyprawy i magiczny, tajemniczy składnik
- W osobnej małej misce zgniatamy widelcem banany na puree i dodaj do nich oliwę i jeśli używamy miodu zamiast cukru to jest to dobry moment, aby go w tym momencie dodać
- Łączymy składniki mokre z suchymi i czekamy ok 5 minut aż owies wchłonie wodę.
- Masę przekładamy do podłużnej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Dekorujemy czekoladą lub innymi ulubionymi dodatkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 – 50 minut aż włożony do ciasta patyczek będzie suchy. Góra może się przypalać – więc możemy zasłonić ją folią aluminiową po ok. 20 minutach pieczenia.
- Po ostudzeniu można delektować się super energetycznym chlebkiem do porannej kawy
Na zdrowie
Jeśli stwierdzisz, że to fajny przepis poświeć godzinę dla swojego zdrowia i zabaw się w kucharza
Będę wdzięczny za każde polubienie i udostępnienia tego posta
Pozostajemy w kontakcie
Pan Jagoda